Są to elementy zbrojenia, które pełnią niezwykle ważną funkcję podczas wykonywania konstrukcji żelbetowych. Dystanse zbrojeniowe z uwagi na swoją rolę muszą charakteryzować się odpowiednią wytrzymałością oraz odpornością na czynniki zewnętrzne. Dlatego właśnie do ich produkcji wykorzystywane są starannie wyselekcjonowane materiały, które cechują się bardzo dobrymi właściwościami, takie jak tworzywo sztuczne, beton oraz stal. Poznaj właściwości każdego z surowców i dowiedz się, do jakich przeznaczeń są one stosowane.

Rodzaje dystansów zbrojeniowych – tworzywowe, betonowe i metalowe

Dystanse zbrojeniowe tworzywowe, plastikowe – zazwyczaj plastikowe podkładki wykonywane są w PVC, czyli polichlorku winylu oraz w PP, czyli polipropylenu, z czego te ostatnie wyróżniają lepsze własności użytkowe oraz wyższa cena. Wyroby z tworzywa sztucznego są bardzo odporne na obciążenia, są mrozoodporne i nienasiąkliwe oraz nie odkształcają się podczas zmian temperaturowych. Ponadto plastik to bardzo plastyczne tworzywo, dzięki czemu istnieje możliwość uzyskania praktycznie każdego kształtu.

Dystanse zbrojeniowe betonowe – wyróżniają się przede wszystkim bardzo dobrą odpornością na nagłe zmiany temperatury. Beton to również materiał, który jest mrozoodporny i nie jest nasiąkliwy. Wraz z podkładkami plastikowymi należą do najpopularniejszych podkładek dystansowych stosowanych podczas betonowania.

Dystanse zbrojeniowe metalowe, stalowe – do ich produkcji wykorzystuje się stalowy drut zbrojeniowy. Zazwyczaj występują w dwóch wersjach – betonowej oraz betonowej zbrojonej włóknem szklanym. Cechują się dużą wytrzymałością oraz zarówno mrozo-, jak i ognioodpornością oraz odpornością na oddziaływanie wilgoci czy zmiany temperatur. Stalowe wyroby stosuje się w drugiej fazie do podparcia zbrojenia górnego. Muszą być one całkowicie zanurzone w betonie.

Niezależnie od rodzaju materiału, dystanse zbrojeniowe plastikowe, betonowe i stalowe bardzo dobrze przenoszą obciążenia, są odporne na negatywnie oddziałujące czynniki zewnętrzne i nie odkształcają się przy zmianie temperatury.

Dodaj komentarz